Hur en omslagsjacka blir till..

noreply_polhemcom_20141002_133849_001

 Hej vännen!

Hoppas att allt är bra med dig idag och att du inte regnade bort i morse. Herregud vad det regnade här i Stockholm i alla fall, my god! det var som att stå i en dusch! Var nästan inte nog med ett paraply så jag kröp in under mitt så mycket jag bara kunde på väg till jobbet i morse. Regnade det hos er med?

Har ni förresten spanat in nya fina omslaget av Damernas Värld som kom ut i veckan? Vår fina fuskpäls jacka är nämligen på omslaget! Kan ni fatta??

Måste bara först och främst säga att för mig som designer är det ju en helt  fantastisk känsla att se sitt plagg på ett omslag på Sveriges största modetidning. Trodde inte för 7 år sedan när jag började att detta skulle kunna bli verklighet utan var mer som en ouppnåelig dröm. Hur som helst så är jag verkligen tacksam men också fruktansvärt glad när sådant här roligt händer!

Men, hur gör man då en sådan här jacka?

bild 1 (4)

Först åker vi till tygmässan i Paris för att titta på tyger. Då har vi redan bestämt vilka tyger och leverantörer vi ska besöka, vad för typ av plagg vi ska göra och hur mycket vi ska köpa in. Innan vi åker har vi även gjort ett sk mood-board med inspiration med både färger, former och vilken röda tråd vi ska jobba efter.

IMG_7921

 Har vi tur då så springer vi på precis det vi letar efter annars så får vi själv tillverka tyget. Bäst är om vi kan hitta det färdigt framförallt i detta fusk pälstyg, då det kan vara en stor process att tillverka ett sådant. Men här hittade vi ett som vi letade efter, det fanns fler färger men detta var den vi valde. En röd, grön, blå, beige-acid typ blandning.

IMG_7924

Modellen ritas upp, först i ett skissblock. Brukar göra detta ganska snabbt och kanske inte så snyggt. I skolan fick man lära sig om hur man skuggar och färglägger snyggt och hur man ritar modeller som ser autentiska ut men i verkligheten går allt mycket snabbare. Det gäller att ha bilden klar i huvudet för att sen föra ner den på ett produktionspapper så att fabriken förstår vad vi vill ha. Mått, foder, knappar, tyginformation och allt som har med provet att göra måste finnas med på detta papper. Till sist klipper vi även en bit av tyget, sätter på pappret och ger det ett namn för att det ska bli enkelt att överskåda.

Nu ska vi beställa tyget för att sen jobba med provplagget.

På vår fabrik har vi sedan en databas med alla våra modeller, utifrån det så jobbar vi när vi bygger nya modeller för att få vår passform och känsla.


IMG_7926

Här hänger jackan äntligen! redo att säljas, men det är en liten bit kvar innan allt är helt färdigt. Vi brukar behöva se plagget ca 2-3 gånger med ändringar innan vi får ett slutgiltigt resultat.

Nu var detta ett ganska enkelt plagg att göra eftersom konstruktionen är hyffsat enkel. Sen är det ju också en helhet, är tyget mycket i sig tycker jag att det är finare med en enkel modell. Det är ju en avvägning man måste göra och en stor del av jobbet som designer.

Nu ska det förberedas för pressdag här för vi har en ny pr-byrå som ska visa upp vår SS15 kollektion!

KRAM

8 kommentarer

 1. Hej!

  Vad kul att se jackan från skiss till omslag 🙂

 2. Grattis Valerie! hatten av för dig och ditt team! Här på västkusten har det också regnat på tvären under morgonen och förmiddagen,men efm blev riktigt fin och höstig. Ha en fortsatt fin vecka fina blogg-kompis;)

 3. Hej Johanna!

  Tack tack!

  Såg precis att det ska regna resten av veckan så det är lika bra att ställa in sig på det! Alltså inte locka håret på morgonen:)
  Kram och ha en fin kväll

 4. Men vad skoj 🙂 Grattis <3 Här har det regnat som bara den. Fast just nu är det lugnt, men väldigt grått ute. Tur man kan mysa inne då.
  Kram och ha en fin dag

 5. Hej!

  Tusen tack, vad ni är snälla 🙂

 6. Kul och inspirerande inlägg!

 7. Var kan jag köpa jackan online? Stort tack för dina fantastiska kreationer!

 8. Hamna här då jag letade efter den snygga jackan jag sett på damernas senaste omslag! När kan man köpa den?!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *