Lite paus och vår terrass i betong & trä

Hej finaste ni!

Hoppas ni alla mår bra!

Vi har sjukstuga här hemma och egentligen så hör ju det till vanligheterna när man har små barn. Men nu när Coronaviruset sprids som en löpeld så känns allt helt annorlunda. Vilar och tar hand om mig själv så mycket det går. Har ju alltid haft svårt att vila och ta det lugnt så det blir en utmaning..

Så, nu när jag ändå är hemma och vilar så tänkte jag berätta om hur vi gjort allt.

Vi började med att skissa ut på papper utifrån planritningen till vårt hus hur stor terrassen skulle bli. Här är mitt bästa tips att ta i lite när du ska bygga din terrass. Vi lever verkligen på den som ett eget rum under flera årstider om året så huset växer 100kvm!

Efter vi ritat upp allt tog vi in offerter till att göra betongplattan. Skulle säga att det kostar ungefär samma som att bygga den i trä med allt underarbete osv.

Byggföretaget grävde först upp gräsmattan, byggde en ram, la in dräneringsrör, fyllde på med armeringsjärn och hällde sedan på grus. Sist kom en stor lastbil med helt vanlig betong som hällde allt i formen. Många frågar om det är en speciell betong men det är alltså en helt vanlig byggbetong.

Detta tog max 2 dagar.

När betongen var på plats och hade torkat gjorde byggarna ett litet litet mönster med ett redskap för att den inte skulle bli hal att gå på.

Sen var det vår tur att jobba, vi vattnande betongen i säkert 2 veckor varje dag för att minimera sprickor. Därefter behandlade vi betongen med en vätska/ såpa som vi rollade ut med en vanlig målarroller med handtag. Det var ingen färg eller så i vätskan utan bara för att undvika mossa osv. Minns inte namnet på såpan men det är nog bara att fråga på bygghandeln.

Vi valde att ansluta med en trätrappa till terrasen för att få ett mjukare intryck. Då valde vi ett vanligt tryckipregnerat material som antingen åldras snyggt eller funkat att betsa.

Vår terrass blev ca 100kvm och ca 26 meter lång och wow vad vi är nöjda.

Hoppas ni fick svar på era frågor och känner er peppade på egna trädgårdsprojekt!!

9 kommentarer

 1. Så pedagogiskt beskrivet!

  1. Valerie Aflalo

   Tack!:)

 2. Instämmer! Väldigt bra beskrivning. Valde ni betonggrund för att ha möjlighet att sedan ev. bygga på uterum?
  Vi ska bygga ny altan och väljer mellan trä eller betonggrund.
  Krya på er?!

  1. Valerie Aflalo

   Tack, kul att det uppskattdes?Nej vi byggde i betong för att vi tyckte att det var snyggt. Men bra tanke där angående uterum, har inte tänkt på det.

 3. Hej,

  Så snyggt! Vad är det för dyna du har på sittbänken?

  1. Valerie Aflalo

   Det är 3 mindre dynor som jag köpt på Granit:)

 4. Jättefint ni har ☺️ Jag har en fråga när du skriver ram är det fundament eller vad gjorde de ramen med? Tack?

  1. Valerie Aflalo

   Ja, för att fylla/ hälla ner betongen i en form så den kan stelna i något. Men detta kan dom som gör arbetet. Hoppas du fick svar på din fråga!

 5. Fullkomligt älskar er altan! Er solbränd som man ser, är den från Kila möbler?

  Ha en fin dag!
  / Johanna

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *